elhízás

A túlsúly szinte mindannyiunk életét megkeseríti időnként, kevés olyan ember van a világon, aki bármit és bármennyit megehet, az sem baj ha semmit sem mozog, és mégsem túlsúlyos. Bár azt azért mindenképpen hozzátennénk, hogy az hogy nem túlsúlyos, még nem jelenti azt ilyen életmód mellett, hogy egészséges is valaki.

Az egészséghez és az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás is, hiszen már ezer éve ismerjük a mondást: ép testben ép lélek. A fizikai és mentális egészséghez ugyanis mindenképpen hozzátartozik valamilyen rendszeres fizikai mozgás is, még ha az egy kis gyaloglás, vagy kertészkedés is.

Az elhízás a modern kor tipikus tünete

A modern kor azonban nem csak a 3. ipari forradalmat hozta el nekünk a számítógépekkel és internettel, de sajnos az erős elhízás korszakát is. Minél kényelmesebben élünk, minél több gép segíti a mindennapjainkat, annál inkább eltunyulunk, és már a sarki közértig is autóval megyünk.

Pedig az emberi testet nem arra “tervezték”, hogy egész nap üljünk és aztán csak feküdjünk az ágyban. Még soha ilyen kor nem köszöntött az emberiségre eddig, hogy csak kinyitjuk a hűtő ajtaját, és tele van élelemmel.

Többet eszünk, mint amennyit kéne, és kevesebbet mozgunk, mint amennyit a megnövekedett energiabevitel igényelne. Jelentkezik tehát a túlsúly, amit eleinte észre sem veszünk, csak egyre kisebbek a meglévő nadrágok, szoknyák és kabátok; míg nem egy napon arra ébredünk, hogy már semmi sem jó ránk – meghíztunk.

Mit tegyünk tehát, hogy leadjuk a túlsúlyt? Az egyik megoldás a Utah diéta lehet, mely Utah államból indult hódító útjára. Ennek lényege, hogy minél organikusabb és természetesebb ételeket fogyassz, tehát kerüld el a feldolgozott ételeket.

Nem a kalóriaszámláláson alapszik, de az alapvető arányokat be kell tartani: az alap a gabonafélék, aztán a gyümölcsök, zöldségek, és a legkevesebbet a hús fogyasztásából ajánlják.

A hasi zsírpárnáktól különösen fontos megszabadulni, mivel sajnos alapja lehet a 2. típusú diabetesnek, szív- és érrendszeri betegségeknek. Fontos, hogy fogyasszunk minél kevesebb finomított cukrot, finomított szénhidrátokat, viszont fogyasszunk sok rostot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...