Hétköznapok

Légkondicionáló vagy légtisztító készülék – miben különböznek és miben segíthetik egymást?

légkondi

Mivel a világ egyes részein egyre gyakrabban tapasztalhatók rekordokat döntögető hőhullámok, a légkondícionálók szó szerint életmentőek lehetnek. Azonban a hűtési teljesítmény mellett az otthonában lévő levegő minőségére a légkondicionálóknak meglepően negatív hatásai is lehetnek.

Hogyan működnek a légkondicionálók?

A háztartási légkondicionálóknak három fő típusa van: központi légkondicionálók, ablakklímák és hordozható légkondicionálók.

A központi légkondicionálók otthona fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerének (HVAC) részét képezik. Ezek egy nagy, általában kívül elhelyezett kondenzációs egységet használnak az otthon összes helyiségének hűtésére. A központi légkondicionálók egy vagy több ventilátort is tartalmaznak, amelyek a hideg levegőt a légcsatornákon keresztül a mennyezeten, a falakon vagy a padlón lévő szellőzőnyílásokon keresztül az otthonába juttatják. Az ablakklímák ugyanazokat a hűtőelemeket tartalmazzák, mint a központi légkondicionálók, de az összes alkatrész az egyedi egységben található.

Fontos tudni, hogy bár a központi légkondicionálók és az ablakklímák alkatrészei kívül vannak, jellemzően egyik megoldás sem szívja be a külső levegőt a lakásba. Ehelyett a hordozható légkondicionálókhoz hasonlóan ezek is a már otthonában lévő levegőt keringetik, hűtőtekercseken keresztül vezetve, mielőtt a szellőzőnyílásokon keresztül kifelé engednék.

A hordozható légkondicionálók szabadon álló egységek, amelyek könnyen áthelyezhetők egyik helyiségből a másikba.

A légkondicionáló szűrői csapdába ejthetik a szennyező anyagokat?

A légkondicionálók növelhetik a helyiségben a légkeringést, és azáltal, hogy lehűtik a levegőt és csökkentik a páratartalmat, a beltéri levegő frissnek érződik. De egyrészt ez csak érzet, másrészt nem arra készültek, hogy tökéletesen kiszűrjék az otthona levegőjében lévő szennyező anyagokat.

A beltéri levegőszennyezés számos forrásból származhat, például pollenekből, penészből, füstből, háziállatok szőréből, tisztítószerekből és főzési szaganyagokból. Ezek a szennyező anyagok lehetnek részecskék vagy illékony szerves vegyületek (VOC). Mivel a legtöbb ember ideje nagy részét beltérben tölti, fontos tudni, hogy mit tehet a beltéri levegő minőségének védelme érdekében.

A légkondicionáló szűrők legnagyobb hátránya, hogy csak akkor hatékonyak, amikor a légkondicionáló be van kapcsolva, ami általában a nap kevesebb mint 25%-át teszi ki. A nagyobb légszűrés érdekében hosszabb ideig kellene a légkondicionálót üzemben hagyni, ami növelheti az üzemi költségeket, és csökkentheti a páratartalom szabályozását otthonában. A légszűrőket azonban egész nap működtetnie kellene a megfelelő hatásfok érdekében.

Hogyan befolyásolhatják a légkondicionálók a beltéri levegő minőségét?

Bár igaz, hogy bizonyos típusú légkondicionálók képesek nagyobb részecskéket kiszűrni az otthonában lévő levegőből, idővel negatívan is befolyásolhatják a beltéri levegő minőségét. Ha nem tisztítja és tartja karban rendszeresen légkondicionálóját, az elpiszkolódott szűrőjű készülékek valóban elkezdhetnek szennyező anyagokat kibocsátani a levegőbe. Ennek két fő oka van: az eltömődött szűrő és a rossz nedvességszabályozás.

A nedvességszabályozás azért is lényeges, mert megakadályozhatja a penészesedés kialakulását a légkondicionáló egységben. A nedvesség penészgombát okoz, amely minden otthonban előfordul valamilyen mértékben. Ha a penészgombásodás nem kerül ellenőrzésre, allergiás reakciókhoz, asztmás rohamokhoz és egyéb légúti tünetekhez vezethet.

Mi a különbség a légkondicionálók és a légtisztítók között?

Bár a légtisztítóknak és a légkondicionálóknak van néhány közös alkatrésze, mint például a ventilátorok, szűrők és szellőzők, az alapvető funkciójuk eltérő. A légtisztítók a beltéri levegő minőségének javítására készültek, és nem tudják befolyásolni az otthonában uralkodó hőmérsékletet.

A légkondicionálókkal ellentétben a légtisztítók arra készülnek, hogy akár a nap huszonnégy órájában bekapcsolva legyenek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy folyamatosan átforgassák a helyiség levegőjét, és eltávolítsák a szennyező anyagokat, miközben a levegő áthalad a szűrőiken. Attól függően, hogy milyen típusú szűrő van a légtisztítóban, hatékony lehet a részecskék, a gáznemű szennyező anyagok vagy mindkettő ellen.

A légtisztító készülékek is használnak HEPA-szűrőket a levegőben lévő részecskeszennyezés megszűrésére. A légtisztítókban gyakran megtalálható másik technológia, a szénszűrők éppen képesek a levegőben lévő káros gázok megkötésére, szaganyagok megkötésére.

A NUXON légtisztítókban található komplex szűrőrendszerek az összes felsorolt kritériumnak megfelelnek. Sőt, a NUXON készülékei egy lépéssel tovább mennek, ionizációs technológiájuknak köszönhetően a legtöbb szennyeződéstípust – beleértve a vírusokat, baktériumokat, penészgombákat, allergéneket is – megszűrik, illetve molekuláris szinten elpusztítják.

A légkondicionálók ugyan hűvösebbé és üdítőbbé tehetik az otthonában lévő levegőt, de önmagukban nem jelentenek hatékony megoldást a beltéri légszennyezés eltávolítására. Itt jön be a képbe egy jó légtisztító. Egy perfekt NUXON légtisztító és a légkondicionáló együttesen segíthetnek abban, hogy otthona tiszta és kényelmes hely legyen még az év legmelegebb hónapjaiban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...