rfid

Az NFC egy kommunikációs technológia, amely a csúcskategóriás telefonok szabványává vált. A mai cikkben elmagyarázzuk, mi az a népszerű modul, és mire való.

Mi az NFC?

Ez a fajta technológia a „közvetlen közelségben történő kommunikáció” rövidítése. Más szóval, ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a különböző digitális eszközök információcseréjét, amikor egymás mellé helyezik őket. Íme egy leegyszerűsített magyarázat arról, hogy pontosan mi is az NFC technológia:

Az NFC (Near Field Communication) egy olyan technológia, amely megkönnyíti az információ érintés nélküli megosztását a technológiát támogató különböző eszközök között. Az NFC-t általában fizetésre, azonosításra vagy adatcserére használják. Az adatcserében részt vevő eszközök közül leggyakrabban mobiltelefon vagy okostelefon.

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) technológiából származik, ahogy például a mágneses beléptetőkártyákat is használjuk, az NFC technológia szinte végtelen potenciállal rendelkezik.

Lehetővé teszi az okostelefonok, táblagépek és még laptopok számára is, hogy könnyedén megosszák egymással az adatokat, filmeket, fényképeket és zenét. De ez a vezeték nélküli technológia még tovább megy.

Tekintettel arra, hogy ez a technológia körülbelül 4 centiméteres kerületre korlátozza az adatcserét, sokkal megbízhatóbb alternatívának tartják a hitelkártya-használatot, és ez az NFC egyik fő előnye a biztonság szempontjából.

Ez az oka annak, hogy az NFC különösen elterjedt, amikor érintés nélküli fizetésről van szó.

Milyen szerepet játszik az NFC a telefonos fizetésben?

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az NFC a legtöbb modern mobiltelefon számára felesleges extra, de az adatcserénél és főleg az érintés nélküli fizetésnél nélkülözhetetlen. 

Mobiltelefonos fizetéskor az NFC a következő szerepet tölti be:

Az NFC technológia közvetítőként szolgál két digitális eszköz (laptop, okostelefon, mobiltelefon vagy táblagép) között a köztük lévő érintésmentes kommunikáció érdekében. Leggyakrabban érintés nélküli fizetésre használják, hasonlóan a hitel- vagy betéti kártyákhoz. Az NFC nagy előnye a kártyás fizetéssel szemben azonban az általa kínált jelentősen javított biztonság.

Ezen kívül az NFC egyéb kényelmi funkciókat is biztosít. Például a Bluetooth technológiától eltérően az NFC-nek nincs szüksége manuális beállításra vagy arra, hogy az eszközök felfedezzék egymást, és megegyezzenek a kommunikáció módjáról, mielőtt elkezdené az adatcserét.

Az NFC-n keresztül a két eszköz nagyon gyorsan megtalálható, és a kapcsolat automatikusan létrejön közöttük, ha 4 cm-re vagy annál kisebb távolságra vannak egymástól.

Amikor ezek az előfeltételek fennállnak, az eszközök elkezdenek információt cserélni, és valamilyen művelet végrehajtására késztetik a felhasználót – például érintés nélküli fizetést .

Ha azt feltételezi, hogy ebben az esetben az okostelefonon kívül a második eszköznek fizetési terminálnak kell lennie, akkor igaza van.

Az érintés nélküli fizetéshez feltétlenül szüksége van egy ilyen terminálra. Sajnos itt a dolgok ismét egy kicsit bonyolulttá válhatnak.

Ennek az az oka, hogy nem minden fizetési terminál van felszerelve NFC technológiával. Az elmúlt évek fejlesztéseként az NFC csak a fizetési terminálok újabb modelljeiben érhető el – például a myPOS által kínált.

Ezért mielőtt érintés nélküli fizetést próbálna végrehajtani, győződjön meg arról, hogy mindkét eszköz, amelyet használni fog, támogatja-e az NFC-t.

Hogyan lehet engedélyezni az NFC-t a telefonodon?

Az NFC engedélyezéséhez okostelefonján húzza le az értesítési sávot, és bontsa ki a további funkciókat. Ha nem találja a keresett elemet, lépjen a „Beállítások” menübe, és a „Kapcsolat” / „Kapcsolatok” / „Megosztás” alatt keresse meg az „NFC-kapcsolat” lehetőséget. Sajnos tudnia kell, hogy nem minden okostelefon rendelkezik NFC-modullal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...