séta

A gyorsgyaloglás, kocogás, futás mind a legkedveltebb szabadidő sportok között van. Mi ennek a titka? Segít lerázni a stresszt magunkról, fogyhatunk vele, újabb és újabb célokat tudunk elérni, ami fokozza a boldogsághormont a szervezetünkben, erősíti a vérkeringést, és nem utolsó sorban erősen immunizál.

A futást övezi talán a legnagyobb ismertség, és tisztelet a szabadidősportok közül. A futás azonban nem való mindenkinek, és nem is szereti mindenki. Ha valaki pl. erős túlsúllyal kezd edzeni, vagy idősebb korban határozza el magát, semmiképp sem javallott ezzel kezdeni.

A magam részéről például sosem szerettem futni, de még kocogni sem. A gyorsgyaloglásban viszont mindig is nagy örömöm telt, és minden este alig várom még a mai napig is, hogy reggel öt óra legyen, keljek és menjek az erdő karéjába egy hosszú, üdítő 8 kilométeres gyorsgyaloglásra a kutyámmal.

Mi a különbség a gyorsgyaloglás és a futás között?

Mégis mi a különbség a futás, kocogás és a gyorsgyaloglás között? Az intenzitás mértéke és az izmokra, ízületekre, csontokra gyakorolt hatás erőssége a különbség. Mindhárom igazi állóképességet fejleszt azonban, thát bármelyiket is gyakoroljuk, mindenképpen jót teszünk a szervezetünkkel.

Gyaloglás esetén egy óra alatt max. 6 km-t teszünk meg, kocogáskor 6-8 kilométert teszünk meg óránként, míg ha futunk, akkor legalább 8 km/h sebességgel haladunk.

A gyaloglás rendkívül egészséges, már Hippocrates is így tartotta: “Gyaloglás a legjobb orvosság.” A gyaloglás egy aktív, sportos és egészséges életmód kezdete. Nagyon addiktív tud lenni, a szó pozitív értelmében. hamar hozzá lehet szokni, hogy a friss levegőn gyaloglunk, egyre nagyobb célokat tudunk kitűzni, és később akár átválthatunk a kocogásra, illetve futásra is.

Ehhez is szükséges azonban egy jó terep futócipő ls megfelelő, kényelmes öltözék. Ha körülnézünk a boltok kínálatban, láthatjuk, hogy nagy a szórás, mind árban, mind minőségben.

A magam részéről azt követtem, hogy eleinte a cipő kivételével kicsit olcsóbb nadrágot vettem, aztán ahogy egyre jobban belejöttem, és ahogy átléptem a havi 60 kilométert, úgy vettem egyre jobb és jobb felszerelést.

Írta: Török Adél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...