Három német nemzetiségi iskola tizenhárom diákja vehetett át tanulmányi ösztöndíjat pénteken a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumban.

A 2021-ben megpályázott nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakból – a 2011 óta működő támogatási rendszer keretében – összesen 17 iskola 67 diákja részesül. Az okleveleket elsőként a német nemzetiségi iskolák diákjai vehették át.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy a tíz éve tartó együttműködésük jelentősen segíti a magyarországi nemzetiségeket, és ez nyilvánul meg az oktatás területén, a beruházások támogatásában és abban is, hogy parlamenti képviseletük van a nemzetiségeknek. Az államtitkár felidézte, hogy 2010-ben 12 iskolát tartottak fenn nemzetiségi önkormányzatok, ma ez a szám elérte százat, és nagy többségük német.

Ősztől több diák részesülhet ösztöndíjban

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a húsz hónapon át folyósított havi harmincezer forintos támogatás ösztönzést jelent a diákoknak, akik nemcsak jó tanulmányi eredményeik, hanem a közösségért végzett munkájuk alapján nyerték el az ösztöndíjat. Közölte azt is, hogy 2022 szeptemberétől háromszorosára emelik a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjasok számát.

Soltész Miklós elmondta: a Friedrich Schiller gimnázium tavaly 210 millió forint támogatást kapott a tetőszerkezet felújítására, idén ehhez újabb 230 millió forint érkezik, a pilisvörösvári német nemzetiségi általános iskola fűtéskorszerűsítését pedig hatvanmillió forinttal segítik.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy a kisebb értékű beruházások 2022-es pályázatán 186 nemzetiségi település 251 fejlesztése részesült támogatásban, összesen 450 millió forintból. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...