Az orosz-ukrán háború miatt egyre többeknek jut eszébe, hogy talán ideje lenne elvonulni egy atombunkerbe. A világ számos pontján lehet találni régebben épült bunkert, de igazi luxus bunkerből elég kevés van. Ebből a néhányból az egyik Larry Hall luxus bunkere, ami egy rakétasilóból lett átalakítva.

Hall Amerika szívében, Kansas-ben találta meg az ötletének megvalósításához megfelelő egykori rakétasilót, amit az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején építettek. Az objektum hatvan méter mélyen nyúlik a földbe és a 3 méter magas betonfalak szavatolják a biztonságosságát.

A Survival Condo nevű létesítmény 15 szintjén a luxuslakosztályok mellett mozi, uszoda, golfpálya, könyvtár, konditerem és sziklamászó fal is várja a lakókat. Hall a kialakításnál arra is ügyelt, hogy a lakók lelkileg is jól érezzék magukat a bunkerben, amit különleges világítással és változó belmagassággal próbált elérni. Például a közös helyiségekben nagy a belmagasság, míg az orvosi szárnynak, alacsony belmagassággal próbált kuckós jelleget adni.

Összesen 57 ember fog lakni a 12 lakásban

Összesen 57 ember fog lakni a 12 lakásban, amiknek az ára nem kevés. A legolcsóbb lakások (kisebb és alacsonyabb) ára 1.5 millió dolláról indul, a nagyobb (nagyobb területű és belmagasságú) lakásokért 3 millió dollárt kértek, míg a 334 négyzetméteres penthouse lakosztályokért már 4.5 millió dollárt is elkérnek.

A lakóknak a közös költség sem lesz éppen olcsó, ugyanis 5000 dollárt kell fizetni lakásonként, ami érthető, ha figyelembe vesszük a rengeteg luxus szolgáltatást és a biztonságot. A bunkerban még olyanokra is ügyelnek, hogy az ablakok, amik valójában monitorok a tényleges napszaknak megfelelően mutassák a sötétet és a világosat. Amíg ezt nem csinálták meg, addig a bent lakóknak erős bezártsági érzésük volt.

A föld alatti jólét kulcsa szerinte a normális élet illúziójának megteremtése lehet. „Tehát lesz, aki kenyeret süt és kávét főz, az emberek meghirdethetik a jógaórájukat a kávézó tábláján és lesz, aki növényeket termeszt”. A halürülékből származó nitrátok megtermékenyítik a talajt a növények számára.

A növénytermesztő részlegből származó friss termékek a vegyesboltba kerülnek. A megmaradt növényi anyagokat, halfejeket és csontokat ledarálják, hogy a lakók kutyáinak és macskáinak eledelévé váljanak.

Az ehhez hasonló pazar bunkereket nem kifejezetten egyetlen küszöbön álló katasztrófa miatt építik, hanem a különféle fenyegetések miatti általánosabb nyugtalanságból. A vásárlók általában rettegnek az atomháborútól, az összeomló ökoszisztémától, az elszabadult technológiáktól, a világjárványoktól, a természeti katasztrófáktól, a gazdasági összeomlástól és az erőszaktól. Valószínűleg jelenleg sokan nyaraló jelleggel használják jelenleg, mivel semmi eget rengető világ katasztrófa sincs még. Későbbiekben azért akár jól is jöhet egy ilyen bunker.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...