Talán a hasmenés az egyik legáltalánosabb betegség a világon, mely mindenkit elkapott már legalább életében egyszer. Nincs is annál kínosabb, mikor idegen helyen jön ránk, még rosszabb, ha utazás közben.

De miért is megy a hasunk egyáltalán? A szervezet a bejutott különböző károsító hatásokra leggyakrabban hasmenéssel reagál. Ez általában híg, vízszerű székletürítést jelent.

Akkor beszélünk hasmenésről, ha egy nap legalább háromszor jelentkezik a híg széklet. Lefolyása alapján lehet akut, tartós vagy krónikus.

Az akut illetve tartós hasmenést általában valamilyen vírus (pl. rotavírus) vagy baktérium ( mint pl. a Salmonella) okozza. Az akut hasmenés 2-3 nap alatt elmúlik, míg a tartós kb. 2-3 hétig tart.

Ha a hasmenés 4 hétnél tovább tart, krónikus hasmenésről beszélünk. Ez esetben van valamilyen kiváltó ok, melyet ajánlatos egy gasztroenterológus segítségével megkeresni. Ilyenkor általában gasztroszkópia, kolonoszkópia, hasi ultrahang valamint pajzsmirigy vizsgálatokra van szükség.

Térjünk azonban vissza az akut hasmenésre, melyet otthon is remekül kezelhetünk, azaz “kikúrálhatjuk” magunkat belőle.

Hogyan kúráljuk ki a hasmenést?

De mit is tehetünk, ha megy a hasunk? Ha gyors segítségre van szükségünk, mert idegen helyen vagyunk, a patikában beszerezhetünk vény nélkül kapható szereket, ezekhez azonban csak akkor nyúljunk, ha tényleg szükséges.

Ugyanis a heveny hasmenésnek jobb ha engedünk, mivel ezzel általában a kiváltó ok is megszűnik. Csillapításának legegyszerűbb útja, ha nem eszünk semmit, vagyis koplalunk.

Ezzel ellentétben, a megfelelő folyadékpótlásról feltétlenül gondoskodjunk. A patikákban kaphatók az ún. elektrolit készítmények, pont ilyen esetre. De tökéletesen megfelel a cukros tea, limonádé, ásványvíz is.

Az is segíti a gyógyulásunkat, ha kicsit mi magunk is pihenünk: fekszünk és nagyokat szundítunk. Egy rövid ideig tartó hasmenés esetén nincs miért aggódnunk, azonban ha a hasmenés két napnál tovább tart, és más tüneteket is tapasztalunk (mint pl. láz, fejfájás, hidegrázás, gyomorfájdalmak stb.) feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekes lehet...